Skip to main content

5G mreža ne uzrokuje koronavirus

Usljed pandemije koronavirusa kako u stranim, tako i u domaćim medijima kruže mnogobrojne dezinformacije i teorije zavjera, a jedna se odnosi i na tvrdnju da je pandemija novog koronavirusa uzrokovana 5G mrežom. S tim u vezi, i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, Sej Ramić je na svom Facebook profilu podijelo nekoliko objava u kojima tvrdi da je koronavirus izazvan usljed zračenja 5G mreže. 
Ramić je u jednoj od pomenutih objava podijelio video pod nazivom “5G mreža uzrokuje koronavirus”, te navodi:

Poslušajte dobro doktora. Kome nije jasno šta se dešava, sad će otvoriti oči. Simptomi svih
gripa su usko vezani sa zračenjima koje proizvode 3G, 4G i naročito 5G ubitačno. Wuhan je prvi grad u Kini sa 5G mrežom, a skoro i Italija. U Hrvatskoj je testirana 5G mreža u Jastrebarskom. Što više tehnologije, naš imuni sistem sve slabiji.
O tome da ne postoji dokazana veza između 5G mreža i koronavirusa pisao je naš partnerski portal koji se bavi provjerom činjenica Faktograf.hr. Tako je još u junu 2019. godine objavljena analiza “Ne postoje dokazi da je 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje”, a ovom temom Faktograf se bavio i u januaru i martu 2020. godine i u svojim analizama se poziva na The Guardian i Full Fact, britanski portal za provjeru činjenica.
Nema dokaza da je 5G štetan za ljude. 5G je nova generacija tehnologije bežične mreže, koja slijedi iz 4G. Kao i 4G, 3G i 2G prije njega, 5G mobilni podaci se prenose radio valovima – mali dio čitavog elektromagnetskog spektra (koji uključuje mikrotalase, vidljivu svjetlost i X-zrake). (…) Ti radio talasi nisu jonizujući, što znači da ne oštećuju DNK unutar ćelija, kao što to mogu učiniti X-zrake, gama i UV zrake. 5G, iako na nešto višim frekvencijama od prethodnih mreža, i dalje je u ovom radio dijelu elektromagnetskog spektra. (…) Nema dokaza da 5G može oštetiti imunološki sistem.

S obzirom na činjenicu da ne postoje naučni dokazi da je 5G mreža štetna za ljudsko zdravlje, o čemu su pisali svjetski i regionalni fact-checking portali, Istinomjer će pomenutu tvrdnju vijećnika u Gradskom vijeću Grada BIhaća, Seja Ramića ocijeniti neistinitom.

Comments

Popular posts from this blog

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.

Baklava bez kora

Sastojci: • 4 soljice ulja • 3 soljice griza • 6 soljica mlijeka ako hoćete da vam ova baklava bude posna onda koristite sojino mlijeko • 4 soljice brasna • 1 prasak za pecivo • 200 gr. grozdjica • 200 gr. mljeveni oraha Soljice skroz male koristit ili fildzane. Agda: • 300 gr. secera • 350 ml. vode U vecu posudu dodavat sastojke kako su napisani i mutit. Namastit tepsiju,istrest tijesto i pec oko 35-40 minuta na 180 C Skuhat agdu i vrucu baklavu zalit vrucom agdom. Isjec na kocke i stavit u frizider da se potpuno ohladi.