Skip to main content

Kako ostati motiviran čak i onda kada želite odustati?

Jedna od najtežih stvari u životu je prepoznati kada ste se našli u rutini a kada u slijepoj ulici.
Slijepa ulica je nešto iz čega ne možete izaći i vrtite se u krug misleći da ćete nešto postići. Rutina je nešto iz čega ne možete izaći, odgovara vam i, za razliku od slijepe ulice, uistinu vodi prema cilju. Starenjem ćete se sve više nalaziti u situacijama gdje ćete morati razlučiti jeste li u rutini ili je u pitanju slijepa ulica. Neke osobe čak i od rutine naprave slijepu ulicu jer nemaju dobar stavi i nedostaje im motivacije.

Održavanje stabilne razine motivacije može biti jedan od najtežih izazova ikada. Nećemo uvijek imati osobu koja će nas ohrabriti i reći nam da nastavimo dalje. U velikom broju slučajeva ćemo to morati napraviti sami.
Greške će se događati i prihvatite ih

Ako očekujete savršenstvo na putu do cilja, već ste se fokusirali na potpuno krive stvari. Svi izazovi su teški jer testiraju vašu odlučnost i snagu. Na putu do nekog izazova će sve vaše slabosti izaći na vidjelo. Morate shvatiti da ćete u najmanje jednom trenutku pogriješiti. Ta greška može biti mala, nešto što znate da ste mogli izbjeći i napraviti bolje. Ili pak može biti katastrofalan neuspjeh koji vas šalje nekoliko koraka unazad. Kako god bilo, morate prihvatiti da će se greške događati i dopustite im da vas oblikuju kao osobe.

Slavite male korake

Jedna od najvažnijih stvari koju morate napraviti na putu do ostvarenja bilo kojeg cilja je
pratiti napredak i veseliti mu se, koliko god on bio mali. Postavili ste si jasan cilj i znate otprilike što sve morate napraviti, ali obraćate pažnju samo na velike korake. Ako to radite, vrlo lako ćete izgubiti motivaciju. Na putu do cilja uvijek gledajte širu sliku. Razmislite koliko ste se približili cilju posljednjih nekoliko mjeseci. Dopustite da vas napredak vodi naprijed.

Provjerite kako znati da Zakon privlačnosti radi za vas!

Mjerite vrijeme

Kada naiđete na nešto u čemu ne uživate a znate da to morate napraviti, zadajte si određenu vremensku granicu i pokušajte to odraditi unutar tog vremena. To radite za sve što vam ne predstavlja nikakav izazov a pogotovo za ono što smatrate da je gubitak vremena. Primjerice, ako morate čitati dosadan tekst, postavite štopericu na 1 minutu i potrudite se u tom vremenskom razdoblju pročitati, zapamtiti i procesuirati što više informacija.

Ne dopustite nikome da vas obeshrabri

Na putu do uspjeha ćete se susretati sa svakakvim ljudima. Jednako ambicioznima, optimističnima, onima kojima je svejedno, pesimistima i onima koji uvijek misle sve najgore. Neki savjetuju da svoje ambicije ne dijelite sa svakime. Ovo je na vama. Čak i ako to napravite, nikada nikome ne dopustite da vas obeshrabri i vrati nekoliko koraka unazad. Za ostvarenje nekog cilja i zadržavanje visoke razine motiviranosti je vrlo važno samopouzdanje i ne dopustite da vam ga itko ili išta naruši.

Uzmite u obzir posljedice neuspjeha

Ako ćete se s izazovom suočavati tako da mislite kako rizik od neuspjeha ne postoji, to je kao da imate ružičaste naočale. Neuspjeh nije strašan. Morate biti realni po pitanju neuspjeha i svih potencijalnih posljedica. To ne znači da se morate fokusirati samo na neuspjeh, ali dopustite da potencijalni neuspjeh na vas djeluje kao motivacija.

Provjerite hoćete li biti uspješni!

Pronađite svoj ritam

Jednom kada pronađete ritam koji vam najviše odgovara bit ćete produktivniji, kreativniji i više fokusirani. Vaš mozak će raditi na jedan potpuno drugačiji način. Primjerice, ako vaš mozak bolje rješava nove probleme u jutarnjim satima, onda ih rješavajte tada. Prilagodite svoje obaveze svom biološkom ritmu. Morate upoznati svoje tijelo i mozak. Morate znati na koji način oni funkcioniraju.

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr...

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.