Devetogodišnji dječak koji se zarazio koronavirusom nije prenio virus ni na jednu
osobu s kojom je bio u kontaktu, a bio je u kontaktu s više od 170 ljudi, pokazuje to istraživanje koje je proučavalo mogu li djeca prenositi virus. Dječak je bio među ljudima koji su zaraženi u krugu biznismena Stiva Volša, koji se zarazio tokom sastanka u Singapuru. Nakon toga je s još desetak Britanaca bio u francuskom skijaškom resortu Contamines-Montjoie, nakon čega je odletio u London. Većina gostiju francuskog skijališta je zaražena, no istraga francuskih zdravstvenih vlasti pokazala je da devetogodišnjak koji je dobio virus nije nikome prenio zarazu, iako je bio u kontaktu s najmanje 172 osobe. Dječak je pokazivao respiratorne simptome, kao i njegovi roditelji, ali kod njih nije potvrđena zaraza.Istraživanje je otkrilo kako su kod dječaka otkriveni koronavirus, ali i gripa i prehlada. Svoju braću zarazio je gripom, ali ne i koronavirusom, piše Guardian, prenosi Index.hr."Dječak, koji je imao i simptome drugih respiratornih bolesti, pohađao je tri škole skijanja, ali nije učestvovao u transmisiji virusa. Čini se kako to svjedoči o potencijalno drugačijoj dinamici širenja među djecom", rekao je francuski epidemiolog Kostas Danis. Dječak je imao samo blage simptome i kada je testiran, otkriveni su mu samo tragovi virusa, za što naučnici smatraju da je odgovor na pitanje zašto nije prenio virus na sve svoje kontakte, ili barem na neke od njih. Vjeruje se da je dječji imunološki sistem snažniji od onog kod odraslih te se lakše mogu riješiti virusa.
Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.
Comments
Post a Comment