Skip to main content

10 STVARI KOJE (VJEROVATNO) NISTE ZNALI O PSIMA

Psi žive sa ljudima već 15.000 godina, a za to vrijeme su nam toliko prirasli srcu – da smo ih prozvali i svojim najboljim prijateljima. Predstavljamo vam 10 manje poznatih činjenica koje (vjerovatno)
niste znali o psima.

1. Uplašen pas će staviti svoj rep između nogu, jer na taj način pokriva žlijezde u analnoj regiji. Budući da analne žlijezde izlučuju osobne mirise kojima se psi identificiraju, rep između nogu je ekvivalent nesigurnih ljudi koji pokriju lice rukama.

2. Hrtovi su najbrži psi na svijetu, s brzinom do 70 kilometara na sat.

3. Otisak psećeg nosa je jednak ljudskom otisku prstiju – i može se koristiti za jednostavnu identifikaciju pasa.

4. Psi imaju dvostruko više mišića od ljudi za kretanje ušiju. Psi koristite ove mišiće za prikaz preko 100 različitih izraza lica! Oni im također pomažu da čuju zvukove na četiri puta većoj udaljenosti od ljudi.

5. Psi mogu ‘pokupiti’ naše bolesti, a isto tako – psi mogu identificirati bolesti u ljudima, kao što su tumor ili dijabetis.

6. Psi mogu biti pametni kao 2-godišnje dijete, prema istraživanju koje je predstavljeno 2009. godine na sastanku Američkog psihološkog društva. Neke pasmine su sposobne da razumiju i do 200 riječi!

7. Studija iz 2008. godine objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences otkrila je da psi postaju ljubomorni kada ne dobiju poslasticu za trik, a drugi pas u blizini je dobije. Psi bi postali nervozni, počeli bi grebati, prestati raditi trikove i izbjegavati druge pse. Zanimljivo je to što psi nisu bili ljubomorni ako bi drugi pas dobio komad mesa, a oni komad kruha – bitno je samo da i oni nešto dobiju.

8. Psi su najraznolikija vrsta sisavca. Na primjer, lubanja Njemačkog ovčara se razlikuje od lubanje
pekinezera, kao što se lubanja mačke razlikuje od lubanje morža.

9. Pas može locirati izvor zvuka u djeliću sekunde, a može čuti zvukove četiri puta dalje od ljudi.

10. Svi domaći psi imaju zajedničkog predaka – sivog vuka.

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.