Sastojci
ZA JUFKE
800 gr brasna,malo soli
oko 6 dcl mlake vode
1 dcl ulja
ZA FIL
1 kg mljevenih oraha
5 s kasika secera
ZA POMASTITI
2 ½ putra
ZA AGDU
1 kg secera
8 dcl vode
Priprema
1.
Staviti u zdjelu brasno, so, postepeno dodavati vodu i nakraju dodati ulje. Dobro izraditi tijesto, da s odvaja od stranica zdjele ( moze i sa mikserom, nastavci za tijesto). Istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu i nastaviti mjesiti.
Napraviti valjak.
2.
Od valjka napraviti 6 loptica i dobro ih izraditi rukom ( namladiti) Staviti u tacnu pomastiti i prekriti najlonskom kesom. Ostaviti da stoje oko 30 min, dok se pripreme orasi.
3.
Orahe samljeti, ja meljem sa elektricnom masinom, pa dio sameljem sitno, a jedan manji dio malo krupnije. U zdjeji pomjesisati orahe i secer.
4.
Uzeti papir za pecenje ili neki drugi na njega staviti tepsiju u kojoj ce se praviti baklava i izrezati. To ce kasnije olaksati rezanje duvaka ( komada jufke)
5.
Prostri stonjak za razvijanje. Razviti jednu jufku malo poastiti je (uljem) i ostaviti da stoji 2-3 min. Razvuci je sto tanje i ostaviti da se prosusi
6.
Ostrim nozem odsjeci one debele krajeve
7.
Uzeti onaj izkruzeni papir staviti na jufku i izrezati duvake.
8.
Prvi put redati 5-6 duvaka u tepsiju ( NE POMASTENU)
9.
Pusuti orasima i nastaviti redati 4 duvaka pa orasi. Na kraju opet staviti 5.
To se stavi u slucaju da malo vise dobije boje, donji i gornji dio se moze odstraniti ( onaj 1-2 sto ih je vise nego u sredini.
Oni komadi sto ostanu sa strana kade reze, koriste se isto, izmedju onih lijepih krugova stave se komadici. NEMA BACANJA
10.
Sad je baklava sva slozena, samo je treba izrezati, za mene je to najtezi dio posla.
Potreban je dobro ostar noz.
11.
Dok rezemo baklavu staviti putar u serpu i na laganoj vatri topiti, ne smije provriti.
12.
Kad se putar istopio, baklava je izrezana, sad svaki kus ( komad ) pomastiti, sve dok se ne potrosi sav putar. Dobro paziti da ne uhvatite kasikom ono bjelo od putra, posto to izgori.
13.
Zagrijati rernu na 200 i peci oko 25 min ili dok ne dobije lijepu boju, poslije smanjiti na 170 i nastaviti sa pecenjem jos 2 sata ( kod nas se kaze dase baklava susi, a ne pece )
14.
Kad baklavi ostane jos oko 20 min do kraja, staviti vodu i secer da se kuhaju.
Kad agda provrije, ali ono pravo, od tog trenutka treba da kuha tacno 3 min, poslije 3 min iskljuciti i ostaviti dok ne prestane vriti.
15.
Baklavu izvaditi i ostaviti da se ohladi, ali ne skroz, a ni agda. Ja uvijek zaljevam mlako na mlako.
Rezultat je uvijek vise nego dobar.
ZA JUFKE
800 gr brasna,malo soli
oko 6 dcl mlake vode
1 dcl ulja
ZA FIL
1 kg mljevenih oraha
5 s kasika secera
ZA POMASTITI
2 ½ putra
ZA AGDU
1 kg secera
8 dcl vode
Priprema
1.
Staviti u zdjelu brasno, so, postepeno dodavati vodu i nakraju dodati ulje. Dobro izraditi tijesto, da s odvaja od stranica zdjele ( moze i sa mikserom, nastavci za tijesto). Istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu i nastaviti mjesiti.
Napraviti valjak.
2.
Od valjka napraviti 6 loptica i dobro ih izraditi rukom ( namladiti) Staviti u tacnu pomastiti i prekriti najlonskom kesom. Ostaviti da stoje oko 30 min, dok se pripreme orasi.
3.
Orahe samljeti, ja meljem sa elektricnom masinom, pa dio sameljem sitno, a jedan manji dio malo krupnije. U zdjeji pomjesisati orahe i secer.
4.
Uzeti papir za pecenje ili neki drugi na njega staviti tepsiju u kojoj ce se praviti baklava i izrezati. To ce kasnije olaksati rezanje duvaka ( komada jufke)
5.
Prostri stonjak za razvijanje. Razviti jednu jufku malo poastiti je (uljem) i ostaviti da stoji 2-3 min. Razvuci je sto tanje i ostaviti da se prosusi
6.
Ostrim nozem odsjeci one debele krajeve
7.
Uzeti onaj izkruzeni papir staviti na jufku i izrezati duvake.
8.
Prvi put redati 5-6 duvaka u tepsiju ( NE POMASTENU)
9.
Pusuti orasima i nastaviti redati 4 duvaka pa orasi. Na kraju opet staviti 5.
To se stavi u slucaju da malo vise dobije boje, donji i gornji dio se moze odstraniti ( onaj 1-2 sto ih je vise nego u sredini.
Oni komadi sto ostanu sa strana kade reze, koriste se isto, izmedju onih lijepih krugova stave se komadici. NEMA BACANJA
10.
Sad je baklava sva slozena, samo je treba izrezati, za mene je to najtezi dio posla.
Potreban je dobro ostar noz.
11.
Dok rezemo baklavu staviti putar u serpu i na laganoj vatri topiti, ne smije provriti.
12.
Kad se putar istopio, baklava je izrezana, sad svaki kus ( komad ) pomastiti, sve dok se ne potrosi sav putar. Dobro paziti da ne uhvatite kasikom ono bjelo od putra, posto to izgori.
13.
Zagrijati rernu na 200 i peci oko 25 min ili dok ne dobije lijepu boju, poslije smanjiti na 170 i nastaviti sa pecenjem jos 2 sata ( kod nas se kaze dase baklava susi, a ne pece )
14.
Kad baklavi ostane jos oko 20 min do kraja, staviti vodu i secer da se kuhaju.
Kad agda provrije, ali ono pravo, od tog trenutka treba da kuha tacno 3 min, poslije 3 min iskljuciti i ostaviti dok ne prestane vriti.
15.
Baklavu izvaditi i ostaviti da se ohladi, ali ne skroz, a ni agda. Ja uvijek zaljevam mlako na mlako.
Rezultat je uvijek vise nego dobar.
Comments
Post a Comment