Skip to main content

Eksperiment pokazao: mačke ipak vole ljude više od hrane i igre


Mačke vole ljude i pokazuju različite vrste osjećaja, a na njihove sociološke interakcije vjerojatno utječu životna iskustva i biološke predispozicije


Iako se smatra da su mačke za razliku od pasa manje emocionalno vezane na svoje vlasnike i da od njih očekuju hranu, a ne društvo i igru, istraživački eksperiment što ga je na 38 mačaka provela ekipa znanstvenika sa dvaju američkih sveučilišta relativizirao je tu uvriježenu predrasudu.

"Iako prevladava uvjerenje da mačke više vole samoću, naše je istraživanje pokazalo drukčiju sliku - mačke vole ljude, pokazuju različite vrste osjećaja, a na njihove sociološke interakcije vjerojatno utječu životna iskustva i biološke predispozicije", naveli su u zaključku istraživanja objavljenom u časopisu Behavioral Processes znanstvenici sa sveučilišta Oregon State i Monmouth.

U eksperiment koji je trebao detektirati što mačke najviše privlači bilo je uključeno 38 mačaka starih od 1 do 20 godina, polovica od njih udomljena kod vlasnika, a polovica iz azila.

Dva i pol sata prije testa bile su izolirane od bilo kakve interakcije s ljudima ili međusobnog kontakta. Nakon toga nudili su im hranu, odjeću s mirisima koje privlače te životinje, igračku u obliku miša i čovjeka koji se igrao s mačkom i mazio je, najprije u odvojenom kontaktu, a onda u sobi u kojoj su bili svi ti "podražaji" kako bi se ustanovilo što ih najviše privlači.

Jedna od mačaka iz eksperimenta izabrala je za "druženje" odjeću s mirisom mačje metvice, 4 su se odlučile za umjetnog miša, 14 mačaka odmah je pristupilo ponuđenoj hrani, a čak 19 čovjeku koji ih je mazio i s njima komunicirao, te su s njime provele tri četvrtine vremena koliko je eksperiment trajao.

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr...

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.