Skip to main content

KINDER TORTA

Sastojci  8 osoba
Za koru:
6 belanaca//svezih drzanih na sobnoj temperaturi
6 kasika secera //ravnih
1 kasika limunovog soka
50 g seckanih lesnika
Za krem:
6 zumanaca
6 kasika secera //ravnih
1 litar mleka
1 kasicica ekstrakta vanile
10 kasika brasna //vrhom punih
150 g bele cokolade // NE krem table
200g tamne cokolade minimum 70 % kakaoa
150 g maslaca (ja sam koristila umereno slani maslac), drzati maslac na sobnoj temperaturi //NE margarin
Potrebno je jos:
100 g oreo biskvita
200 g nutele
400 ml neutralne pavlake //iliti slatke pavlake sa sto vecim procentom masti, ja sam koristila 40%mm
Za dekoraciju (opciono)
50 g tamne cokolade
40 g seckanih lesnika

Priprema
1.
Priprema kore:
1.Ukljuciti rernu na 150 stepeni C.
2.Lesnike prepeci kratko na suvom tiganju ili u serpici, minut ili dva. Potom ih iseckati ili izdrobiti oklagijom.
3.Belanca cvrsto umutiti mikserom. Kada se masa ne pomera prilikom okretanja cinije, dodati secer postepeno, kasiku po kasiku i mutiti 2-3 minuta, ili duze po potrebi, zatim dodati limunov sok i dodatno mutiti 3-4 minuta.
4.Modlu za pecenje torte (ja sam koristila obim 26 cm) obloziti papirom za pecenje i posuti dno seckanim lesnicima, potom izliti umucena belanca, poravnati ubaciti u rernu.
5.Smanjiti temperaturu na 100 stepeni C i peci cca 60 minuta.
***Ukoliko kora nije dovoljno pecena (odnosno suva) produzite pecenje jos 5-10-15 min, u zavisnosti od jacine rerne.
***Kora ce se tokom pecenja smanjiti cca 1-2cm precniku  (odvojice se od ivica modle) i mozda nece biti ravna, jer tokom pecenja raste u visnu, naduvava se, a nakon hladjenja se spusta. Izgled nije bitan uopste :)
6.Pecenu koru izvaditi iz modle sa sve papirom i staviti je na resetku za hladjenje. Kada je potpuno ohladjena prevrnuti je na postolje za tortu, tako da sloj sa lesnicima bude gore. Njega cete filovati kasnije.
Prsten (obruc) od modle u kojoj ste pekli koru, vratite oko kore. Ovo je potrebno da bi torta imala savrseni oblik i da bi se filovi lepo stegli.


2.
Priprema fila:

1.Odvojiti cca 200 ml mleka i ostaviti sa strane. Preostalu kolicinu staviti da se kuva sa ekstraktom vanile.
2.Umutiti zumanca viljuskom, tek toliko da budu razbijena, potom umesati brasno, secer i mleko. Sve lepo izmesati da se ne bi stvorile grudvice.
3.Kada mleko pocne da kljuca, skoloniti sa ringle i smanjiti temperaturu na minimum.
4.U umucena zumanca sa brasnom, postepeno dodavati provrelo mleko uz stalno mesanje.
5.Fil potom izliti u serpu u kojoj se kuvalo mleko i vratiti na ringlu. Kuvati uz stalno mesanje 3-4 minuta.
6.Skuvan fil ostaviti da se prohladi.
7.Kada je na pola ohladjen, umesati maslac koji ste prethodno drzali na sobnoj temperaturi.
8.Ostaviti da se krem potpuno ohladi.
9.U mikrotalasnoj otopiti belu i tamnu cokoladu.
***Prilikom topljenja, vodite racuna da ne preterate, otopite je tek toliko da moze lepo da se izmesa ali ne i da bude tecna.
***Bela cokolada je tecnija od tamne iz razloga sto ne poseduje kakao koji joj daje dodatnu gustinu, s toga pazljivo je i blago otopite i budite spremni da ce vam svetliji fil biti tecniji od tamnijeg. Nakon hladjenja sve ce biti savrsene gustine i strukture. :)
10.Ohladjeni fil podeliti na dva dela. U jedan umesati otopljenu belu cokoladu, a u drugi deo otopljenu tamnu. 

3.
Filovanje torte:

1.Koru sa lesnicima premazati slojem nutele.
2.Biskvit oreo keksica odvojite od belog krema, potom biskvit izlomite rukama i poredjajte po nuteli. Prekriti nutelu u potpunosti.
3.Izliti beli krem i poravnati. 
4.Sledi sjoj tamnog krema. Poravnati.
5.Tortu prekriti prijanjajucom folijom (celofanom) i ostaviti u frizider najmanje 5 sati pre sluzenja, a u najboljem slucaju spremajte je danas za sutra. Temperaturu u frizideru snizite za par stepeni ukoliko vam je uobicajena temperatura izmedju +8 i +4.
6.Pred sluzenje, pazljivo ukloniti prsten modle za pecenje, poravnati krem sa strane torte, umutiti neutralnu pavlaku (nikako slag iz kesice ili biljne varijante) i premazati tortu.
7.Dekorisati po zelji. Na primer: posuti lesnicima i napraviti dekoraciju od otopljene cokolade.

Comments

Popular posts from this blog

The Best Sims 3 Mods of All Time (Top 25 Ranked)

Sims 3 offers something unique that no other Sims game provides to players – the chance to walk freely with no loading screens across any game world in the game. Many have moved onto playing the Sims 4 since it has so many modern updates, but plenty of people love the Sims 3 for its charm and all the memories. Not to mention all the amazing mods out there. Since the game is a bit older now it’s fair to say that mods could be added to it to make the play experience feel much better. As such I’ve made this list of the best Sims 3 mods that you can add to your game to spice things up like never before. 25. Ultra-Plain Eyes Check Out This Mod If you want the eyes of your sims to just look more natural then download this mod and give it a try. It changes the masks that EA uses for the vanilla game and makes them look better in terms of illumination and coloring. The changes are plain, but very easily noticeable! 24. Ultra-Plain Faces Check Out This Mod Building of...

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

6 Facts You Didn’t Know About Gossip Girl

We know you’ll love them XOXO It's been seven years since we last heard about the richest kids of the Upper East Side. Recently, a reboot of Gossip Girl was confirmed by HBO Max and although it will feature new characters, we will always remember lonely boy Dan, party girl S, peonies lover Blair Waldorf and master of darkness Chuck Bass. In celebration of the new series, we’ve rounded up some facts you might not know or have forgotten about the 2002 hit television series. 1/6 Gossip Girl Day There’s a day in the calendar dedicated to the famous show. January 26 was declared “Gossip Girl Day” in celebration of the show’s 100th episode thanks to New York politician Michael Bloomberg. 2/6 Episodes Titles Were Inspired By Movie Titles It didn’t take long for Gossip Girl fans to notice that each episode was named after famous movies. With 121 episodes and titles, some of the most famous ones are Blair Waldorf Must Pie (after John Tucker Must Die) and It’s a Wonderful Life ...