Skip to main content

Kumin desert za 20 minuta…djeca će vam ovo tražiti svaki dan


Sastojci
Pakovanje Oreo keksa
6 kašika putera, istopljenog
230 ml krem sira

30 g šećera
2 kašike hladnog mleka
350 ml šlaga
2 pakovanja gotovog pudinga od čokolade
300 ml hladnog mleka
100 g čokoladnih mrvica

Priprema
Dno pleha premažite puterom. Čokoladni keks sameljite ili jednostavno izmrvite tako što ćete ga ubaciti u kesu i izlupati o radnu površinu.
Dodajte istopljeni puter i mesite dok se ne stvori kompaktna masa. Utisnite masu na dno pleha i ubacite u frižider da se stegne.

Za to vreme u dubljoj posudi umutite krem sir i dodajte mleko i šećer. Mešajte dok se sve ne sjedini. Umutite polovinu šlaga i dodajte ga smesi. Prelijte preko korice i vratite u frižider na 10 minuta da se stisne.
Puding pomešajte sa hladnim mlekom i umutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Prelijte preko fila sa šlagom, pa ponovo vratite u frižider na hlađenje. Na kraju premažite ostatkom šlaga, pospite čokoladnim mrvicama i poslužite hladno!

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr...

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.