Sastojci
1 kg muškatne bundeve
2-3 jabuke
2 pune kašike kokosovog šećera
2 ravne kašike griza
1 kašikica cimeta
1/2 kašikice đumbira u prahu
1/2 kašikice muškatnog oraha, mada sve začine možete prilagoditi sebi, nešto smanjiti, nešto povečati.
500 gr tankih kora za pite
100 ml ulja
50 gr maslaca
oko 400 ml vode (2 čaše)
Kokosov šećer nema ukus kokosa, već je sličan braon šećeru i ima prirodnu slast smeđeg šećera sa blagim osećajem ukusa karamel-a
Način pripreme
Bundevu očistiti, iseći na manje komade i sitno izrendati.
Dodati izrendane jabuke, staviti u šerpu, preliti sa vodom i staviti na špret, dodati šećer i dinstati dok sva tečnost ne ispari. Dodajte griz…tek da upije tečnost ako je ostalo,dodati začine i ostaviti da se ohladi.
Maslac otopiti i dodati ulje, promešati.
Na radnu površinu staviti 1 koru, lagano četkicom premazati sa mešavinom maslaca i ulja, uz rub staviti dinstane bundeve, čvrsto urolati.
Tepsiju premazati sa uljem i slagati kore. Iseći na željene komade.
Peći ma 170 oko 45 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Napraviti sirup
500 gr šećera
6 dcl vode
Tri velike kašike meda
Pola limuna
Kuvati vodu, šećer i kriške limuna. Kad počinje da se zgušnjava skinuti sa špreta umešati med i preliti hladnu pitu sa vrućim zaljevom. Ostaviti preko noći na hladno mesto (ja ostavim na balkon).
Po želji u ovu pitu možete dodati seckane orase…
Comments
Post a Comment