Skip to main content

PLAZMA TORTA


SASTOJCI

300 gr mljevenog Plazma keksa
KORE SA PLAZMA KEKSOM:
12 bjelanjaka
12 žlica šećera
12 žlica mljevenog Plazma keksa
FIL SA ŽUMANJCIMA:
12 žumanjaka
120 gr šećera
100 gr čokolade
KREMA OD PUDINGA:
2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja
700 ml mlijeka
4 žlice šećera
OSTALO:
250 gr margarina sobne temperature
2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu
500 ml vrhnja za šlag


PLAZMA TORTA PRIPREMA
1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr.
2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta.

3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore.
4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta.

5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi.
6. Ostavite da se ohladi.
7. Pripremite kremu, tako što puding sa okusom slatkog vrhnja i šećer pomiješate sa malo mlijeka, a ostatak stavite kuhati.
8. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljeni puding i nastavite kuhati.
9. Vruć puding ulijte u posudu, ta ga prekrijte prozirnom folijom.
10. Ostavite da se ohladi.
11. Skinite foliju, izradite puding i dodajte margarin sobne temperature, tako zajedno sjedinite.
12. Prebacite kremu u veću zdjelu i dodajte ohlađeni fil, izmiksajte, te dodajte preostali mljeveni keks koji isto izradite mikserom da se sve sjedini. Stavite kremu nekih sat vremena u frižider da se ljepše maže.
13. Posebno izradite šlag iz vrećice po uputstvu, sa hladnim mlijekom, možete čak smanjiti malo količinu mlijeka da dobijete čvršći šlag.
14. Možete početi sa slaganjem torte, kore skidate sa masnog papira kada ju trebate koristiti.
15. Kora – krema – šlag
16. Kora – krema – šlag
17. Kora – krema
18. Izradite vrhnje za šlag i premažite cijelu tortu.
19. Dekoraciju možete po želji.

Comments

Popular posts from this blog

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.