Sastojci 6 osoba
500g brasna
400ml tople vode
1dl ulja
20g kvasca
1kasikica soli
za rubove
10 virsli
1 jaje
po zelji susam
ostalo po zelji
kecap
sunkarica
sir
sampinjoni,slaninica,kobasica....
origano
Priprema
1.

2.
Testo ne mora da odmara,bar ga ja nikad ne stavljam,bitno da vam je toplo u kuhinji i to je dovoljno.
Podelite testo na 2 jufkice.
1 jufkica je dovoljna za okruglu tepsiju promera 30 cm.
3.
Testo nikad ne radim oklagijom,bitno da je fino i mekano,dobro pobrasnaviti povrsinu jufkicu pritisnuti rukama i lagano vrteti u krug svo vreme rukama stiskati .
4.
Rukama sa strane ,ovako kao na slici podizite testo u krug i vucite,kao pitu da radite,tako testo bude vazdusasto,tanko i mekano,razvucite toliko da bude bar 5 cm vece od vaseg pleha na kom cete peci pizzu .
5.
Testo isecite na 15 trakica ne skroz nego zasecite prema sredini oko 5cm nozem za pizzu.
Zatim uzmite oklagiju i prebacite na vas okrugli pleh.
OVO JE VAZNO DA KAD ISECETE TOG MOMENTA PREBACITE NA PLEH PRE NEGO STO STAVITE VIRSLE ;JER AKO NA RADNOJ POVRSINI BUDETE STAVLJALI VIRSLE POSLE CETE TESKO PREBACITI NA PLEH;PLEH TREBA DA BUDE OKRENUT I PODMAZAN BALGO ULJEM:(ja sam se tako zeznula pa govorim iz iskustva ;) )

6.
Svaku virslu podelite na 3 dela. Potrebno vam je 15 delova za jednu pizzu.
Stavljajte na isecene rubove i umotajte .
Rernu zagrejte na najvecu temperaturu.
7.
Ja sam radila unutar tepsije,iz mog iskustva vam govorim da radite na prevrnutom plehu,bude bolje i lepse i lakse cete pizzu vaditi.
Kada ste zamotali virsle okrenite ih za 60 stepeni ka unutra.
Premazite 1 jajetom.
Sredinu pizze namazite kecapom,stavite priloge po vasem ukusu i stavite da se pizza pece oko 15 minuta.
8.
Kada je piiza pecena,prebacite na tanjir za posluzenje i secite na trouglove :)
Comments
Post a Comment