
Palačinke su omiljena delicija koja se u različitim varijacijama jede od drevnih vremena. Američke palačinke s čokoladnim namazom, kokosom i šlagom te posute šećerom u prahu i listićima badema osvajaju već na prvi pogled. Jaja su također izvrstan izbor za doručak, a kuhar Danijel Benić iz zagrebačkog Aperitivo bara predlaže tradicionalan omlet s različitim dodacima ili čarobno pohano jaje koje se poslužuje uz tostirani kruh i čips od parmezana. Proteinski doručak, koji se sastoji od zobenih pahuljica, različitog voća, jogurta, meda i kakaa, bogat je izvor energije za naporan radni dan, a hrskave bruschette sa svježim sirom, crnim maslinama i sušenim rajčicama idealan su lagani doručak.
Evo nekoliko njegovih izvrsnih prijedloga za kraljevski doručak koji će vas oduševiti:
Američke palačinke:
(za četiri osobe)
Sastojci:
200 g brašna za dizana tijesta
2 jaja
250 ml mlijeka
60 g maslaca
12 g praška za pecivo
30 g šećera
4 g soli
20 g ječmenog slada
Način pripreme:
U zdjelu stavimo sve suhe sastojke dok u drugoj ručno pomiješamo mlijeko, jaja, rastopljeni maslac i med. U to lagano dodajemo suhe sastojke miješajući pjenjačom dok se svi ne sjedine. Palačinke peći na laganoj vatri s obje strane, a poslužiti s čokoladnim namazom, kokosom i šlagom te posuti šećerom u prahu i listićima badema.
Pohana jaja
Sastojci (za 1 osobu):
2 jaja
50 g kiselog vrhnja
2 ml maslinovog ulja
svježi kopar
salata
tost kruh
parmezan
sol
Za paniranje:
1 jaje, brašno, kukuruzna krupica
Način pripreme:
U lonac s hladnom posoljenom vodom stavimo jaja te pustimo da zakuha na vatri. Nakon što je voda zakuhala sklonimo s vatre i držimo jaja u vreloj vodi još pet minuta, nakon čega ih šokiramo/hladimo. Oguljena jaja paniramo u brašno, jaja i kukuruznu krupicu, a postupak ponavljamo dva puta te ih minutu pržimo u vrućem dubokom ulju. Poslužujemo ih na svježoj kremi koju smo dobili miješajući kiselo vrhnje, maslinovo ulje, svježi kopar i sol uz salatu, tostirani kruh i čips od parmezana, nastao tako što smo naribani sir pekli u tankom sloju u pećnici na 120 stupnjeva sat vremena.
Proteinski doručak
Sastojci:
30 g zobenih pahuljica
5 g goji bobica
5 g meda
20 g jogurta
20 g suhih marelica
40 g jabuka
cimet (po želji)
20 g müsli
20 g čokolade
Način pripreme:
U čašu slojevito stavljamo redom: müsle, čvrsti cijeđeni jogurt, zobene pahuljice koje smo prokuhali s goji bobicama i medom, kremu od jabuke koju smo dobili tako što smo je ogulili, očistili od koštica te narezali na ploškice i lagano dinstali s cimetom dok ne omekša, pa smiksali, a na vrh idu narezane suhe marelice i komadići čokolade.
Comments
Post a Comment