Skip to main content

SUSHI - Maki, Nigiri i Sashimi - Zen na tanjuru :)


Sastojci  2 osobe
Za rizu
japanska ljepljiva riza, moze i Arborio
sol
rizin ocat
secer
Nadjev
1 avokado
2-3 kozice
150g tuna filet ili odrezak
1 manji filet losos
1 filet skusa
2-3 zlicice wasabi
1/2 krastavac
par komada japanske gljive
Ostalo
100ml soya umak
1 komad dumbir
50 ml rizin ocat
1 limun
4 nori listovi
2-3 zlice ukiseljeni dumbir

Priprema
Postoji nekoliko vrsta sushija, ali ja uglavnom pripremam slijedece koji su i prikazani na ovom receptu:

1. Maki sushi - najpopularnija vrsta sushija, zamotana riza u nori listu, punjena sa ribom ili povrcem. 


2. Nigiri sushi - tanko rezana riba servirana na malom rukom oblikovanom dijelu rize, cesto povezanom sa nori trakom, kao mali paketic.


3. Sashimi -  svjeza riba ili mekusci vrhunske kvalitete, ulovljena ne duze od 24 sata, servira se bez rize uglavnom uz "daikon" s dodatkom wasabi, limuna ili limete, soya umaka. 

 
Nori list - list osusene alge

Wasabi - naziva se jos i japanski hren iako ne spada pod istu vrstu. Vrlo ljuto slicno pikantnom senfu i hrenu, zelenkaste boje. 

Priprema rize
1.
Za sushi, riza se kuha u manjoj kolicini vode u usporedbi kada pripremate rizoto ili kuhate rizu na obican nacin. 

Za jedan Nori list, dovoljno je oko 70g kuhane rize. Sad sve zavisi koliko Nori listova planirate upotrijebiti. Recimo za Maki sushi, od jednog Nori lista dobit cete 6 Maki komada.


Evo omjera pa izaberite sami:

200g suhe rize + 220ml vode = 300g kuhane rize

400g suhe rize + 440ml vode = 600g kuhane rize

500g suhe rize + 550ml vode = 750g kuhane rize

2.
Rizu oprati.

Staviti kuhati na srednjoj temperaturi, obavezno poklopiti. Najbolje je da poklopac ne dizete tokom kuhanja da se riza napari. Ne dodavati sol , sol se dodaje kad je riza kuhana, zajedno sa ostalim sastojcima. 

Ako imate kuhalo za rizu onda jos i bolje. 

3.
Pripremiti tekucinu za rizu;

Pomijesati rizin ocat sa secerom i soli, mijesati da se sol i secer potpuno otope. 

Zatim preliti preko vruce rize i pazljivo promijesati sa drvenom kuhacom ne vise od dva puta, da se riza ne raspadne. 

Kolicina sastojka za sushi ocat je slijedeca:

300g kuhane rize: 50ml rizinog octa + 20g secera + 1 i pol zlicica soli

600g kuhane rize: 100ml rizinog octa+ 40g secera + 12g soli

itd.

Priprema sushija
1.
Za pripremu sushija obavezno trebate koristiti bambusov podmetac da se Nori list moze lakse rolati. 

Dodati oko 70g rize na jedan Nori list. Rasporediti rizu da bude u jednolikom sloju. Gornji dio Nori lista treba ostaviti prazno.

Nisam jos uslikala step-by-step pripremu ali evo ovdje mozete vidjeti kako se radi. A mozete pronaci i razna videa na YouTube. Cim budem uslikala dodati cu slike pa da bude jasnije.  

Riza mora biti rasporedena u veoma tankom sloju, ne deblje od 1cm.
 

2.
Na sredinu rize staviti ribu ili povrce po zelji. Ako zelite tocno kako sam ja radila onda kombinirajte slijedece:

Za Maki sushi:

1. Losos + Skusa

2. Tuna + kozice (skampi ili seafood stick) + avokado

3. Avokado + krastavac + japanske gljive

Zatim zamotati uz pomoc bambusovog podmetaca. Pazite, nesmijete rolati kao da radite roladu, vec se dva kraja moraju spojiti kao u krug. Dio Nori lista na kojeg niste stavili rizu malo se smoci i onda preklopi / zalijepi za glavni dio. 

Sada jos malo izrolajte sa bambusovim podmetacem da se riza malo pritisne.

Rezati Maki na 3cm, od svakog Nori lista dobit cete 5-6 Maki sushija.

3.
Za Nigiri sushi:

Uzmite malo rize u ruku i oblikujte rizu u duguljasti oblik, moze kao i pravokutnik.

Premazite sa vrlo malo wasabi i prekriti sa komadom ribe po zelji, ja sam radila sa komadom svjeze tune i kuhanim skampom.

Izrezati Nori list na tanke trake, oko 1 ili 1.5 cm i zamotati oko Nigiri.

4.
Za Sashimi

Izrezite ribu na cetvrtaste deblje komade i poslozite uz ostatak sushija. 

Ja sam koristila svjez filet skuse i lososa. Losos sam servirala uz rotkvicu. 

5.
Obavezno ponudite uz wasabi, ukiseljeni dumbir i sojin umak. Ja uglavnom serviram uz tri vrste umaka:

Obicni soja umak, light.

Soja umak pomijesan sa rizinim octom

Soja umak pomijesan sa dumbirom


Naravno, mozete rizu pripremiti kao i obicnu, mozete ribu prvo skuhati ako ne volite svjeze, mozete puniti Maki sa sastojcima koje osobno volite. Samo ipak to nije onda ono pravo :) 

Ja sam sushi servirala sa grbicom i salatom od raka u korpicama od limuna.

Comments

Popular posts from this blog

The Best Sims 3 Mods of All Time (Top 25 Ranked)

Sims 3 offers something unique that no other Sims game provides to players – the chance to walk freely with no loading screens across any game world in the game. Many have moved onto playing the Sims 4 since it has so many modern updates, but plenty of people love the Sims 3 for its charm and all the memories. Not to mention all the amazing mods out there. Since the game is a bit older now it’s fair to say that mods could be added to it to make the play experience feel much better. As such I’ve made this list of the best Sims 3 mods that you can add to your game to spice things up like never before. 25. Ultra-Plain Eyes Check Out This Mod If you want the eyes of your sims to just look more natural then download this mod and give it a try. It changes the masks that EA uses for the vanilla game and makes them look better in terms of illumination and coloring. The changes are plain, but very easily noticeable! 24. Ultra-Plain Faces Check Out This Mod Building of...

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

6 Facts You Didn’t Know About Gossip Girl

We know you’ll love them XOXO It's been seven years since we last heard about the richest kids of the Upper East Side. Recently, a reboot of Gossip Girl was confirmed by HBO Max and although it will feature new characters, we will always remember lonely boy Dan, party girl S, peonies lover Blair Waldorf and master of darkness Chuck Bass. In celebration of the new series, we’ve rounded up some facts you might not know or have forgotten about the 2002 hit television series. 1/6 Gossip Girl Day There’s a day in the calendar dedicated to the famous show. January 26 was declared “Gossip Girl Day” in celebration of the show’s 100th episode thanks to New York politician Michael Bloomberg. 2/6 Episodes Titles Were Inspired By Movie Titles It didn’t take long for Gossip Girl fans to notice that each episode was named after famous movies. With 121 episodes and titles, some of the most famous ones are Blair Waldorf Must Pie (after John Tucker Must Die) and It’s a Wonderful Life ...