Skip to main content

BRZE ČOKOLADNE KREM KOCKE


Potrebni sastojci:
Šolja (250 ml) omekšalog putera
80 g poluslatke čokolade, sitno iseckane
Šolja šećera
½ šolje kakao praha
½ šolje maskarpone ili nekog drugog krem sira
3 jaja
2 kašike vanila ekstrakta
½ šolje brašna
Malo soli

Za čokoladni preliv
160 g čokolade, sitno naseckane
6 kašika slatke pavlake
3 kašike putera

Rernu uključiteda se greje na 160 C, a četvrtastu tepsiju namastite i prekrijte masnim papirom.
Puter i čokoladu za koru topite na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Kad je čokolada otopljena dodajte joj šećer i mešajte na pari dok se šećer potpuno ne rastopi. Sklonite smesu sa pare pa umešajte krem sir, vanila ekstrakt i jaja pa mešajte žicom za mućenje dok ne dobijete jednoličnu smesu.
Brašno, kakao prah i so promešajte, pa dodajte smesi od čokolade i sira, mešajte da ne bude grudvica, pa tako pripremljeno testo prelijte u kalup za pečenje i pecite 40-50 minuta.
Kad je kolač pečen izvadite ga iz 
kalupa da se hladi, a vi u međuvremenu pripremite preliv.
Jednostavno, na šporetu zagrejte pavlaku i puter, do tačke ključanja, pa tom mešavinom prelijte komadiće čokolade i mešajte dok se sve ne sjedini pa odmah prelijte preko kolača.
Poslužite sa kuglom sladoleda od vanile.

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.