Skip to main content

Činjenice o mačkama koje niste znali: Mačke nas zapravo uče šta one žele da mi radimo


Mačke su zanimljiva i fascinantna stvorenja koja sa sobom nose dozu misterioznosti. Ukoliko živite s mačkom sigurno ste došli u situaciju u kojoj ste poželjeli da razumijete njihov jezik.
Gary Weitzman, veterinar i autor knjige "Kako da pričate mačijim jezikom" koji je također predsjednik udruženja "Društvo za zaštitu životinja" u San Dijegu, imao je običaj odgovarati na mačija "pitanja", a u intervjuu za Nacionalnu geografiju govorio je o svim ludim stvarima koje mačke rade.

Mačke mogu proizvesti više od 20 različitih vrsta mjaukanja, a uglavnom ih koriste kada su u društvu ljudi. One mjaukanjem traže hranu, otvaranje vrata, maženje, a zanimljivo je da takve zvukove skoro nikada ne razmjenjuju sa drugim mačkama.

"Dok pse učimo da rade šta mi želimo, mačke zapravo nas uče šta one žele da mi radimo. Ipak, ne možete prevesti određeno mjaukanje kao univerzalno za sve domaće mačke, ali je utvrđeno da kod svake mačke postoje zvukovi koji uvijek znače istu stvar", piše Weitzman u svojoj knjizi.

Bio je veterinar 25 godina a na pitanje da li je tokom pisanja knjige naučio nešto novo Weitzman kaže: "Naučio sam dosta činjenica kao naprimjer to da je najstarija mačka na svijetu iz Kalifornije, a živjela je čak 27 godina. Također sam saznao da naučnici smatraju da mačke bolje reagiraju na žene jer one imaju piskaviji glas nego muškarci".

Kaže i da mačke u mraku vide šest puta bolje nego čovjek što je zaista impresivno.

Tvrdi da je boja dlake povezana s ponašanjem i da rasa mačke utječe na njihov izgled, ali i osobnost.

"Naprimjer kornjačasta mačka je uglavnom nezavisna i obično voli samo jednu osobu. Također mogu biti agresivne kada nešto žele. Kaliko i abesinska mačka su blage i privržene, a znaju biti i razigrane zbog čega su idealno društvo", kaže Weitzman.

Kada mu ljudi postavljaju pitanja o bizarnom ponašanju svojih mačaka Weitzman kaže da je jedno od najčešćih pitanja zašto njihova mačka postane psihotična i odjednom se počne čudno ponašati.

"Mi na to nemamo tačan odgovor, ali pretpostavljamo da je to zbog toga što zatvorene mačke imaju puno energije koju nemaju gdje potrošiti", kaže on.

Kaže i da su prosječne kućne mačke veoma slične sa divljim mačkama.

"Slično ponašanje između lavova, tigrova, leoparda i domaćih mačaka pokazuje da one zaista imaju divlju stranu", kaže Weitzman.

U svojoj knjizi piše da mačke svoje stavove i osjećaje izražavaju licem.

"Sporo treptanje je prihvaćanje geste. To mačke rade kada im je ugodno s vama, ali to također rade i kad su s drugim mačkama", kaže Weitzman.

Mjaukanjem, treptanjem i mrdanjem brkova mačke nam "govore" da žele se igraju, maze ili sklone, a svakim predenjem, mjaukanjem ili čak treptajem očima mačke govore "Ćao", "Mazi me", ili "Pusti me na miru!".

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.