Skip to main content

KOSA VAM SE BRZO MASTI? Isprobajte ove trikove i zaboravite na svakodnevno pranje kose, preporodit ćete se


Pranje kose je prava gnjavaža, pogotovo ako je morate prati svaki ili svaki drugi dan. Prečesto pranje samo pogoršava situaciju – folikule se aktivno stimuliraju i sljedeći je dan kosa opet prljava.
Doskočite tomu uz ove male trikove i odgodite pranje kose barem jedan dan.

Prokuhajte vodu za pranje
Voda iz slavine može biti preteška i loše utjecati na čistoću kose. Možda vam se čini nepraktičnim, ali prokuhajte veću količinu vode i pustite da se ohladi do željene temperature – bit ćete oduševljeni rezultatom. optimalno je da temperatura vode bude oko 38 stupnjeva celzijusa.

Lakše s preparatima
Hranjivi proizvodi za tanku i krhku kosu mogu je samo učiniti težom i prljavijom ako se koriste na pogrešan način. Pokušajte to izbjeći tako da ulja za kosu ne koristite češće od nekoliko puta tjedno, a sprejeve i prah možete koristiti po potrebi u malim količinama.

Četku zamijenite češljem
Češljanjem se stimuliraju folikule vlasi da rade brže. Za rezultat kosa se brže masti. Rjeđe se češljajte ako možete, a umjesto četke upotrebljavajte češalj jer je on u manjem doticaju s tjemenom. Izbjegavajte dodirivanje tjemena i rukama i češljem.

Birajte prirodan izgled
Svi frizerski proizvodi ubrzavaju proces nanošenja nečistoće na kosu. Ako želite napraviti konjski rep ili punđu, neka frizura bude što prirodnija. Ako nije u pitanju neka posebna prigoda, ne maltretirajte kosu s previše laka i pjene.

Koristite šampon bez SLS-a
Šamponi koji sadrže SLS dokazano su sigurni za ljude, ali ako osjećate da vam šampon isušuje kožu, koja se potom previše prlja,  možete koristiti verzije bez SLS-a. Takvi proizvodi se manje pjene, ali dosta dobro uklanjanju prljavštinu iz kose. Samo ih trebate ispravno koristiti.

Snizite temperaturu grijača
Sušilo ili glačalo za kosu može također biti razlog nečistog vlasišta. Visoke temperature čine da uljne žlijezde proizvode više sekreta za zaštitu kože. Namjestite temperaturu na 150 – 180 stupnjeva celzijusa.

Piling vlasišta
Piling pomaže uklanjanju mrtvih stanica i tvrdokorne prljavštine. Također jača folikule i stimulira rast kose. Možete koristiti domaće pilinge s odgovarajućim sastojcima.

Češće mijenjajte jastučnicu
Jastučnice upijaju ulja koja nanosite na kosu, ali i masnoću s vlasišta. To ih čini dobrim terenom za reprodukciju malignih bakterija, zbog čega je kosa nečista. Jastučnice treba mijenjati barem jednom tjedno.

Štitite kosu od hladnoće i vrućine
Nosite šešir i ljeti i zimi. Hladnoća i toplina potiču proizvodnju sebuma kao metodu zaštite. Rezultat toga je prljanje korijena kose. Vrhovi, naprotiv, postaju suviše suhi i lomljivi. Morate se pobrinuti za kosu u svako godišnje doba.

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr...

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.