Skip to main content

KREMASTI PLAZMA KOLAČ: Recept koji morate uvrstiti u svoje omiljene!


Lagan, sočan, kremast kolač sukusnom kremom od vrhnja (slatkog i kiselog) i sa mljevenog plazma keksa.

Sastojci:
Kora:
 6 jaja
 6 kašika šećera
 6 kašika brašna
 2 kašike kakaa
 1 dl ulja
 1 prašak za pecivo
 3 dl čokoladnog mlijeka

Fil:
 200 g šećera u prahu
 2,5 dl slatkog vrhnja
 300 g mljevenog keksa (najbolje Plazma)
 4 dl kiselog vrhnja

Dekoracija:
 2,5-3 dl slatkog vrhnja

Priprema:
Kora:
Umutiti jaja sa šećerom u pijenastu smjesu.
Potom dodati ulje, te lagano umješati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smijesu za koru.
Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C oko 15 minuta.
Pečenu koru preliti hladnim čokoladnim mlijekom.

Fil:
Umutiti slatko vrhnje zatim dodati šećer u prahu, kiselo vrhnje i mljeveni keks, pa sve sjediniti.
Preko ohlađene kore sipati fil i poravnati.

Dekoracija:
Slatko vrhnje umutiti u šlag i premazati kolač.

Ukrasiti po želji.

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.