Sastojci za marinadu:
1 kg pilećeg belog mesa (umesto belog mesa možete da koristite i odkoštane pileće karabatake)
250 ml mleka
125 ml ulja
1 kašičica soli
1/2 kašičice belog bibera
Sastojci za paniranje:
50 g putera
150 g brašna
100 g panko mrvica
pola kašičice soli
pola kašičice belog luka u granulama ili prahu
pola kašičice bibera
pola kašičice dimljene paprike
na vrh noža ljuta mlevena paprika
1 kašika začina za piletinu
Priprema:
Noć pre nego što ćete pripremati piletinu, očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti.
Iseći na komade oko 4 cm debljine, poređati u veći sud.
Viljuškom sjediniti mleko, ulje, so i beli biber, preliti preko mesa, pokriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider. Kad ste u mogućnosti, okrenuti piletinu u marinadi.
Piletinu možete da ostavite u celim komadima i da ih sečete kad izvadite iz marinade.
Kad ste spremni da piletinu pripremate ovako mariniranu piletinu možete da pečete u rerni ali pre toga je otresite od viška mleka.
U veliku kesu za zamrzivač sipajte sve sastojke, osim putera. Zatvorite kesu i sve dobro protresite.
Blago oceđene parčiće mesa staviti u kesu, ali nemojte sve od jednom, protresite kesu da se masa obavije oko mesa.
U pekač staviti puter, koji ste isekli na kockice i stavite u rernu, koju ste uključili da se greje na 200°C da se otopi. Kad se otopio, izvaditi pekač iz rerne i okretati ga da porumeni svuda podjednako i stranice i dno dobro podmaže. Umesto putera možete koristiti sprej za pečenje.
Naređati piletinu u pekač, ali ostaviti okolo da ima malo mesta, jer piletina treba da se ispeče i porumeni svuda podjednako, ako ih stavite jedno pored drugog, mesto gde se sastavljaju neće biti baš lepo rumeno.
Peći oko 25 minuta i na pola pečenja okrenuti. Pečena piletina treba blago da porumeni.
Poslužiti je toplu, posuti sa malo iseckanog peršuna, sa nekim umakom po vašem izboru. ( može mešavina sosa za roštilj i kečupa, sa dodatkom vrlo malo ljutog sosa).
Prilog može da bude domaći pomfrit ili šta vi već volite, može i pire krompir i brokoli kuvan na pari.
Comments
Post a Comment