Skip to main content

SLATKI UŽITAK: Možete li odoljeti ovoj kremastoj torti? (RECEPT)


Potrebni sastojci:
Prhko tijesto:
15 dag brašna
1 žličica kakaa
4 dag šećera
1 žličica soka od limuna
10 dag omekšanog maslaca

Biskvit:
1 jaje
2 žlice vrele vode
5 dag šećera
1 vanilin šećer
7,5 dag brašna
1 žličica praška za pecivo

Za premazivanje:
3 žlice marmelade od malina

Tamna krema:
3 lista želatine
2 žlice šećera
3 žlice kakaa
5 žlica hladne vode
3,75 dl slatkog vrhnja

Svijetla krema:
3 lista želatine
4 žlice rakije od trešanja ili višanja
3,75 dl slatkog vrhnja
1 žličica šećera
1 vanilin šećer

Za ukrašavanje:
1,5 dl slatkog vrhnja
4 žlice naribane čokolade

Priprema:
kremasta-torta-recept-2Pećnicu zagrijati na 200 °C. Brašno i kakao izmiješati. Dodati šećer, sok od limuna i omekšan maslac. Izraditi električnom miješalicom za tijesto. Zatim istresti na radnu plohu i glatko umijesiti. Kalup za tortu (24 cm) namazati maslacem, staviti tijesto i ravnomjerno razviti. Peći 15 minuta. Pečeno tijesto odmah odvojiti nožem od kalupa i oprezno prebaciti na rešetku (jer je jako prhko) te ostaviti da se hladi. Hladno tijesto premazati marmeladom od malina.
Jaje i vruću vodu mikserom pjenasto izraditi. Dodati šećer, vanilin šećer i miješati oko dvije minute. Brašno i prašak za pecivo izmiješati i dodati masi od jaja. Izmiješati najnižom brzinom. Dno kalupa za tortu obložiti papirom, staviti tijesto, izravnati i peći oko 15 minuta na 185 °C. Pečeni biskvit staviti na rešetku, odvojiti papir i ostaviti da se hladi. Ohlađeni biskvit staviti na tijesto namazano marmeladom.

Tri lista želatine namočiti u hladnoj vodi. Dvije žlice šećera, tri žlice kakaa i pet žlica vode dobro izmiješati. Staviti na štednjak i zagrijati miješajući dok se šećer ne rastopi. Želatinu ocijediti, dodati masi s kakaom i miješati dok se želatina ne rastopi. Kratko ohladiti. U međuvremenu slatko vrhnje izraditi (ne do kraja) te polagano sipati smjesu od kakaa, neprestano miješajući. Tamnom kremom namazati biskvit, tako da rubove oko 2 cm ostavite slobodne, a kremu namažete u obliku kupole. Staviti u hladnjak da se krema malo stvrdne.

Za svijetlu kremu: tri lista želatine namočiti u hladnoj vodi. Rakiju od trešnje zagrijati te dodati omekšanu i ocijeđenu želatinu. Miješati dok se ne rastopi. Slatko vrhnje izraditi zajedno sa šećerom i vanilin šećerom (ne do kraja). Vrhnju dodati rastopljenu želatinu, neprestano miješajući. Izvaditi namazani biskvit iz hladnjaka, staviti obruč kalupa oko torte te namazati slatkim vrhnjem. Ostaviti u hladnjaku preko noći. Zatim odvojiti nožem obruč i tortu okolo namazati šlagom. Posuti naribanom čokoladom. 

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr...

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.