Skip to main content

ZUBI SU JOJ BILI PUNI KARIJESA, A ONDA JE POČELA KORISTITI OVO: Više nema nijedan pokvaren zub!


Probleme sa karijesom možete riješiti koristeći jedno od najzdravijih ulja, a u pitanju je kokosovo ulje. Zdravlje zuba je veoma bitno, jer ako zubi nisu zdravi, nije zdrav čitav organizam

Svako od nas naravno želi imati što ljepše zube. Ipak, zbog toga smo često skloni da vjerujemo reklamama i kupujemo razne hemijske proizvode koji mogi biti itekako štetni za naše zdravlje. Tako npr. mnogi koriste olovku za izbjeljivanje zuba, vodice za ispiranje koje su pune štetnih materija.

Probleme sa karijesom možete riješiti koristeći jedno od najzdravijih ulja, a u pitanju je kokosovo ulje. Ono nema kalorije, ima antibaterijsko i antikanceriogeno djelovanje i zato se prepručuje za liječenje mnogih bolesti.
Osim toga, prirodan je i zdrav način da izbijelite zube. Pomoći će vam da se riješite i spriječite nastanak karijesa.
Potrebno je samo da uzmete 2 kašike ovog ulja, držite u ustima dok ne dosegne sva mjesta i zube. Mućkajte par minuta, ispljunite i i isperite. Primjetit ćete značajno poboljšanje nakon nekoliko primjena.
Također, kako bi vaši zubi ostali što duže zdravi potrebno je da unosite dosta vitamina, hrane bogate vlaknima kao što su voće, orašasti plodovi i povrće. 

Najbolje su jabuke, banane, prokulice i grašak.

Jedite cjelovite žitarice. Sadrže puno vitamina B i željeza. Osim toga, cjelovite žitarice sadrže magnezij, mineral koji pomaže apsorbiranju kalcija i jačanju zubi.

Jedite više plodova mora ako želite dobiti više vitamina D iz vaših obroka.

Comments

Popular posts from this blog

PLAZMA TORTA

SASTOJCI 300 gr mljevenog Plazma keksa KORE SA PLAZMA KEKSOM: 12 bjelanjaka 12 žlica šećera 12 žlica mljevenog Plazma keksa FIL SA ŽUMANJCIMA: 12 žumanjaka 120 gr šećera 100 gr čokolade KREMA OD PUDINGA: 2 pudinga sa okusom slatkog vrhnja 700 ml mlijeka 4 žlice šećera OSTALO: 250 gr margarina sobne temperature 2 šlaga iz vrećice pripremljena po uputstvu 500 ml vrhnja za šlag PLAZMA TORTA PRIPREMA 1. Za kore izradite 4 bjelanjka u čvrsti snijeg, te dodajte postepeno 4 žlice šećera, ubacite i 4 žlice mljevenog keksa koji lagano sjedinite sa pjenjačom. Keks za kore uzimate od onih 300 gr. 2. U kalup od 24 cm rasporedite smjesu, te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 minuta. 3. Ponovite postupak još dva puta, tako da dobijete na kraju tri kore. 4. Za fil žumanjke pjenasto izradite sa šećerom i kuhajte na pari nekih 15-20 minuta. 5. U vruće dodajte čokoladu koju miješate dok se ne istopi. 6. Ostavite da se ohladi. 7. Pripremite kr

ZELJANICA NA 5: Mekana i ukusna, a priprema se za tren, od gotovih kora

Sastojci: 500 g kora 500 g sira 500 g špinata 5 jaja 50 ml jogurta 50 ml ulja 5 žlica kukuruznog griza (krupice) sol i biber po ukusu Priprema: U prikladnu posudu staviti sir, jaja, jogurt, ulje, kukuruzni griz i dobro izmiksati. Malo smjese ostavite sa strane za premazivanje zeljanice izvana, a zatim dodajte sitno isjeckan špinat. UZmite jednu koru, malo je premažite uljem, pa preko nje stavite drugu koru. Zatim rasporedite dio smjese, zamotajte i stavite u lim za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kore i smjesu. Pitu prije pečenja premažite dijelom smjese koji ste ostavili sa strane. Peče se na 220° 30-40 minuta, ovisno o snazi pećnice.

Recept za 'običan' čizkejk (Cheesecake)

Potrebno vam je: Kora: 300 g mlevenog keksa 125 g maslaca 2 kašike šećera u prahu Fil: 450 g krem sira 500 ml slatke pavlake 250 g šećera u prahu 1 kesica želatina Za preliv: 400 g miks šumskog voća 100 ml vode 4 kašike kristal šećera 1 želatin Priprema: Maslac iseći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte. Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lepo sjedini, sipati preko korice. Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuvati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi. Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.